قند ( کاربوهایدریت ها )
CARBOHYDRATES
کاربوهایدریت ، سکرایت ها
• کربوهایدریت دسته ی ترکیبات الی موجود در طبیعیت اند .
• فورم عمومی کاربوهاید ها Cn ( H2O)n میباشد .
• کاربوهایدیت ها در بدن عنوان مالیکول ذخیره کننده انرژی عمل می کنند .
• از اتم های کاربن ، هایدروجن وکسیجن
• کاربوهایدریت ها بیشترین کاربرد را در علم بیوشیمی دارد .
• کابوهایدریت ها در علوم غذائی عنوان یکی از اجزای اصلی رژیم غذائی است .
ساختار کاربوهایدریت ها
• کاربوهایدیت ها خالص شامل اتم های کاربن ، هایدورجن واکسیجن میباشد .
• کابوهایدریت ها به عنوان واحد های سازنده برخی چربی ها نیوکلئیک اسید ها عمل می کنند .
دسته بندی کاربوهایدریت ها Carbohydrates
• کاربوهایدریت ها یا سکراید ها در علم بیوشیمی به انواع ذیل تقسیم شده اند :
چهار نوع میباشد
مونوسکراید ها
لیگوسکراید ها
پولی سکراید ها
دای سکراید ها
مونوسکراید ها ، قند یک قیمته
• ترکیبات هستند که 3-7 اتم کربن دارند ود اثر هیدرولیز به قند ساده تری تجزیه نمی شوند .
• این دسته در آب محلول بوده و در الکول به سختی حل شده اما در اتر حل نمی شوند ترکیبات خنثی وقابل انتشار می باشند .
• گلوکز :قند خون یا قند انگور ( مقدار 08 % الی 10 % در خون وجود دارد ودر فرهنگ یونانی به معنی شرین )
• فروکتوز :شرین ترین قند طبعی است ، فروکتوز در فرهنگ لاتین به معنی میوه است ، در عسل نیز وجود دارد .
• گالاکتوز : قند طبیعی مهم دیگر گالاکتوز است ، این قند واحد ساختاری آن 6 کاربن بوده ، فورمول ساده یا تجربی همه قند ها می باشد .
لیگو سکراید ها
• در اثر هیدرولیز به 2 تا 10 واحد قندی ( مونوسکراید ) تجزیه می شوند .
• در بین لگوسکراید ها و دای سکراید ها فروان ترین هستند .
این دو دسته به شکل ذیل تقسیم میشوند .
• الف : همولیگوسکراید ها : ترکیبات هستند که تنها از یک نوع مونوسکراید ها تشکیل میشوند مانند : مالتوزیا ،مالتوتریوز که به تنهای گلوکز تشکیل میدهند .
• ب : هترولیگو سکراید ها : ترکیبات هستند که از بیش از یک نوع مونوسکراید ها تشکیل میشوند .
دای سکراید ها ، قند دو قیمته
• قند های است که از تشکیل دو مونو سکرایت به دست آمده د بعد وارد جریان خون میگردد :
• دای سکرایت ها تشکیل دو مونو سکرایت ها
• لاکتوز یا قند شیر
• سکروز یا شکر
• مالتوز یا قند مالت
نمونه های از دای سکرایت ها استند .
پولی سکراید ، قند چند قیمته
• در اثر هایدرولیز آن ها بیست از 10 واحد قندی آزاد می شود و بر دو نوع میباشند :
• الف : هموپولی سکراید مثل سلولوز نشایسته
• ب : هتروپولی سکراید ها مثل کتین ، همی سلولوز